Danas slavimo svetu mučenicu Irinu: Srbi veruju da se danas ovo ne valja raditi

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetoj velikomučenici Irini, hrišćanki iz 4. veka, čije ime znači mir. SPC je praznuje 5. maja po crkvenom, a 18. maja po gregorijanskom kalendaru.

Sveta Irina rođena je pod imenom Penelopa u Magedonu, gradu u rimskoj provinciji Pamfiliji. Bila je princeza, kći paganskog kralja Likinija. Njen učitelj Apelijan joj je često pričao o hrišćanstvu.

Kada je stasala za udaju, odbijanjem da se uda, razgnevila je oca, i otac je hteo da je muči, ali ona ga je preobratila u hrišćanstvo. Mučena je od strane ostala četiri cara. U hrišćanskoj tradiciji posle svih muka Irina je došla u grad Mesemvriju, gde ju je upokojio car Savorije, ali ju je Bog oživeo.

Car se tada zajedno sa mnogim narodom krstio kada je video to čudo. Veruje se da je sveta Irina svojim stradanjem u veru Hristovu privela više od 100 hiljada neznabožaca. Najzad je sama legla u grob i naredila Apelijanu da grob zatvori. Posle četiri dana, kad su grob otvorili njenog tela nije bilo.

Narodna verovanja i običaji

Naši stari verovali su da se na današnji dan ne valja šišati niti seći nokte jer bi onaj ko to čini na sebe mogao da navuče kakvu boleštinu. Štaviše, na današnji dan u ruke ne treba uzimati ni makaze, ni testeru niti bilo kakav alat za sečenje. Srbi na ovaj dana nisu sekli, ni testerisali drva.

Izvor: EPK/Wikipedia / Foto: Printscreen