Danas počinje PODELA: Putin i Pompeo stavljaju SVE KARTE NA STO, Srbija jedna od GLAVNIH TEMA

Državni sekretar SAD Majk Pompeo donosi u Moskvu paket koji predviđa novo strateško mešanje karata.

Trampov državni sekretar Majk Pompeo, koji danas stiže u Rusiju, donosi Vladimiru Putinu ponudu američkog predsednika za veliko pomirenje i podelu interesnih sfera u svetu. Ona, u najkraćem, glasi: “Tebi Ukrajina i Sirija, meni Srbija i Venecuela”.

Pompeo, čovek od najvećeg poverenja Donalda Trampa, danas će razgovarati sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, a onda dan kasnije u Sočiju sa Putinom. Na stolu, kažu dobro obaveštene diplomate, naći će se paket koji bi mogao ozbiljno da izmeni političku mapu sveta.

Tramp bi tako Rusiji prepustio uticaj nad Ukrajinom, koja je Moskvi strateški izuzetno važna. To bi u praksi značilo da Moskva zadržava Krim i da će na istoku Ukrajine (Donjeck i ostala mesta pod kontrolom proruskih snaga) biti uspostavljena neka zona nad kojom Ukrajina neće imati kontrolu iako će možda formalno biti u sastavu te zemlje. U ovom paketu Putin bi zadržao i punu kontrolu nad Sirijom, a moguće je da bi se Moskvi omogućio i presudan uticaj nad Iranom.

S druge strane, Srbija je trenutno kao ostrvo na Balkanu, okružena sve samim NATO zemljama i američkim velikim saveznicima (Grčka, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija…), pa je Trampu u najvećem interesu da Amerika zaokruži kompletan ovaj prostor kao svoju interesnu sferu.

– Balkan je trenutno linija na kojoj se sučeljavaju ruski i američki uticaji. Tu su Srbija i Republika Srpska, koje u Vašingtonu doživljavaju kao ruske saveznike, i Trampovi stratezi bili bi veoma srećni kada bi i njih mogli da uvuku pod svoj kišobran bez obzira na to da li to podrazumeva ulazak u NATO ili ne – navodi izvor iz diplomatskih krugova, i ističe da je Vašingtonu posebno važna i Venecuela.

Trampova ponuda, kako još naglašava isti izvor, odnosi se na podelu interesnih sfera u svetu i neće uticati na rešavanje kosovskog pitanja, za koje Amerikanci već imaju spreman plan po modelu sporazuma Izrael-Palestina, za koje je predviđeno da se sa njim saglasi i Rusija i da učestvuje u njegovom potpisivanju kao garant.

Da se nešto sprema vidi se, pored toga što je Vašington napravio zaokret u odnosima sa Rusijom, i to prvo u odnosu na Ukrajinu, i iz svega što se događalo prethodne sedmice.

Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju navodi da su SAD i Rusija prirodni saveznici u ovakvom globalnom svetu.

– Nema rešenja krize ni u jednom delu Evrope ukoliko se oni ne dogovore. Činjenica je da je Tramp od početka mandata želeo da uspostavi normalnu komunikaciju sa Rusijom, ali bio je sprečen potezima prethodne administracije i nastojanjima da se dokaže da je njegovo delovanje prorusko. To se, međutim, pokazalo kao netačno i sad on, malo oslobođen pritiska, gleda kako da realizuje svoju agendu u interesu SAD, pre svega.

Miletić sve ovo vidi samo kao početak tog procesa.

– U okviru paketa otopljavanja nije isključeno da se nalazi i problem zapadnog Balkana. Ja verujem da smo deo američke interesne sfere. Možemo u tom kontekstu pričati i o Venecueli. Slažem se da bi Ukrajina mogla da bude jedan element dogovora, ali tu bi i Iran mogao da bude u igri. SAD svakako imaju interes da zaokruže uticaj na zapadnom Balkanu – kaže Miletić.

Mišel Zubenica, direktor Centra za međunarodno javnu politiku, slaže se da Vašington i Moskva, bez obzira na to što su i dalje glavni konkurenti, sve više približavaju stavove kada je reč o ključnim međunarodnim pitanjima:

-Vidimo da, što se tiče nekih trećih država, mnogo su sličniji stavovi Moskve i Vašingtona nego što Vašington ima sa evropskim saveznicima. Da ne govorimo o Kini, koja je najveća zajednička pretnja i Rusiji i Americi. Što se tiče ovakve raspodele karata, Ukrajina im je mnogo važnija nego Srbija. I danas je Ukrajina podeljena između američke i ruske interesne sfere, ali Zapad, prema mom mišljenju, neće tako lako prepustiti Ukrajinu Rusiji. Međutim, na Balkanu su stvari mnogo jasnije. Svakako je Balkan već zapadna interesna sfera. Po pitanju Kosova, stav Trampove administracije dosta je blizak našem, videli smo da je Bolton dao ideju o razgraničenju.

Izvor: Srbijadanas.com/Foto: Profimedia/ilustracija