DAN U GRČKOJ BOLNICI 1.600 EVRA! Nikako na letovanje bez OVE STVARI!

Foto: Printscreen Ilustracija

Odlazak na letovanje može postati pravi pakao ukoliko se razbolite u inostranstvu. Cene zdravstvenih usluga u letovalištima gde naši turisti najviše odlaze su paprene! Samo lečenje obične upale grla u Grčkoj košta oko 500 evra, dok je dan bolničkog lečenja čak 1.600 evra!

Zbog ovako vrtoglavih cena lečenja u inostranstvu putno osiguranje trebalo bi da bude sastavni deo aranžmana. U zavisnosti od osiguravajućeg društva, u Srbiji će četvoročlana porodica osiguranje za deset dana platiti oko 5.000 dinara, koliko u nekoj zemlji košta samo jedan pregled!?

Ekipa Informera kontaktirala je sa nekoliko osiguravajućih društava i saznala koliko novca će turistima trebati ako otputuju u Grčku, Tursku, Egipat, na Kipar ili u Španiju bez putnog osiguranja. Oni kažu da se Srbi na letovanjima uglavnom javljaju doktorima zbog upale grla, uha, ujeda insekata, temperature i preloma. Dešavaju se i teže povrede, pa ljudi moraju da ostanu i na bolničkom lečenju.

Iz „Đenerali osiguranja“ kažu da zbog ovakvih zdravstvenih problema, a bez adekvatnog osiguranja turistima odmor bude i više nego duplo skuplji.

– Cene lekarskih usluga u inostranstvu zavise od destinacije i vrste zdravstvenog problema. Primera radi, u Grčkoj za lečenje upale grla, uha ili stomačne tegobe lekarske usluge se kreću od 50 do čak 500 evra, u zavisnosti od terapije, lekova, injekcija ili dodatnih analiza! Ozbiljniji zdravstveni problemi, padovi i prelom ruke ili noge, kao i lečenje u bolnici mogu iznositi i po nekoliko hiljada evra – navode oni.

Iz osiguravajuće kuće „Unika“ kažu da cenovnik zdravstvenih usluga koje se nalaze u poznatim letovalištima uopšte nije povoljan.
– Cene osnovnog lekarskog pregleda za putnike bez putnog osiguranja u Grčkoj i Egiptu iznose najmanje 50 evra, pa sve do 180 evra, a odnose se pretežno na upale grla ili uha, stomačne tegobe ili ujede insekata. Turisti mogu biti u velikom finansijskom problemu ako se teže razbole ili povrede. Ukoliko se dogode teže nezgode ili oboljenja, cene lekarskog pregleda idu i do nekoliko stotina evra jer se svako snimanje ili analiza posebno naplaćuje – navode iz Unika osiguranja.

Skupo lečenje

Ali, pored osnovnog pregleda, napominju iz ovog osiguranja, neophodno je platiti snimanja, prevoz do zdravstvenih ustanova i ordinacija različitih specijalista, što sve zajedno može iznositi i nekoliko stotina evra.

– Za lečenje u bolnici u Grčkoj, Egiptu ili Turskoj potrebno je platiti od 400, pa i više od 700 evra dnevno, dok za komplikovanije slučajeve mogu biti još više, u zavisnosti od urađenih laboratorijskih analiza. U slučaju hospitalizacije, u Turskoj i Egiptu cene variraju od najmanje 400 evra za državne bolnice, pa sve do 1.000 evra za privatne. U Grčkoj cena bolničkog dana u državnim bolnicama u proseku iznosi oko 400 evra, dok je prosečna cena bolničkog dana u privatnim bolnicama oko 1.600 evra – ističu iz osiguravajuće kuće Unika.

Cena lekarskog pregleda na Kipru košta više od 250 evra, dok za dan lečenja u bolnici treba izdvojiti i više od 1.200 evra. U Španiji je garancija osiguravajuće kuće neophodna kako bi pacijent uopšte bio pregledan ili primljen u bolnicu, a tamo lečenje košta oko 1.000 evra, pa naviše po danu.
Cene lečenja u inostranstvu

* Pregled lekara opšte prakse 50-180
* Upala grla 50-500
* Ujed insekta 30 – 50
* Ujed meduze 50 – 80
* Osip 50 – 100
* Trovanje 100-150
* Temperatura 50 – 100
* Zubobolja 100 – 300
* Stomačni virus 80 – 150
* Prelom (noga, ruka) 300 – 500
* Dan u bolnici 400 – 1.600

Izvor: Alo.rs