DAČIĆ ZAPUŠIO USTA BORISOVU! Nije on govorio o KVOTAMA za Vimbldon ili KVALITETU sira

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije, kaže da je na nesporazum sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim stavljena tačka i da je u pitanju bila loša interpretacija njegove izjave. On je naveo da je reagovao kada su mediji preneli da Borisov upozorava budućeg šefa evropske diplomatije Đozefa Borelja, koji još nije izabran, da ne može da zastupa stav Španije, već mora da ima u vidu stav cele EU, da je Kosovo nezavisno.

– Takva izjava implicira da EU priznala nezavisnost Kosova, a u Uniji ne postoji konsenzus oko toga, jer pet zemalja nije priznalo Kosovo. Ja sam na takvu izjavu morao da reagujem – naglasio je Dačić za TV Pink.

Dačić dodaje da je ostao pri svom stavu sve dok mu bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva nije objasnila da je Borisov rekao da novi šefa evropske diplomatije mora da ima u vidu i stav drugih zemalja po pitanju Kosova, a ne samo Španije iz koje dolazi.

– Rekao sam da ne želimo da kvarimo odnose sa Bugarskom, ali ako je neko naš prijatelj on treba da ima u vidu, da razume koliko je Kosovo važno za Srbiju. Nije Borisov govorio o kvotama za Vimbldon ili kvalitetu sira u Srbiji u pregovaračkom procesu sa EU, već o teritorijalnom integritetu Srbije – naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije na kraju zaključuje da prijatelji ne dosoljavaju ranu koja postoji, već imaju razumevanje jedni za druge, te da se Srbija prema Bugarskoj tako ponaša.

Izvor: Telegraf / Foto: Prinrscreen