Crne slutnje epidemiologa – do aprila biće zaraženo DVE TREĆINE SRBIJE?!

Broj stvarno inficiranih koronom sigurno je tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza.

To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se „ne vidi u sistemu evidencija“.

Iznoseći ovu procenu, primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da će do kraja marta, omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

– Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju. Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazivala delta varijanta virusa, i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje, i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti – kaže dr Petrović.

On objašnjava da će broj novoinficiranih biti u konstantnom porastu najverovatnije još dve sedmice, da bi se onda kriva zaravnila na maksimumu koji dostigne, a potom, u drugoj polovini februara, počela da se spušta.

– Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji – kaže dr Petrović.

– Da li će biti i sledećeg pandemijskog talasa, to niko ne zna. Ovo je virus iznenađenja, i kad god pomislimo da će biti bolje, bude gore. Svakako treba davati i četvrtu dozu vakcine, jer antikovid-cepiva koja imamo na raspolaganju nisu toliko potentna da stvaraju dugotrajan imunitet.

ŠEKLER: Vakcina smanjuje rizik

Virusolog Milanko Šekler iz Veterinarskog instituta u Kraljevu, koji je prvi izneo projekciju da u ovom talasu možemo stići i do 30.000 inficiranih za dan, kaže da će se zbog toga što nevakcinisani proizvode veliku količinu virusa, zaraziti i vakcinisani.

– Za one koji su primili samo dve doze, rizik da se inficiraju je oko 40 odsto, dok je za one koji su primili i treću, buster dozu vakcine taj rizik je upola manji, ispod 20 odsto, a simptomi će kod njih biti vrlo blagi, često i asimptomatski – kaže Šekler.

Izvor: Srbijadanas.com