BEOGRAD HITNO REAGOVAO! POSLAO PISMO EU I KVINTI ZBOG PRIŠTINE: Kurti hoće da blokira referendum na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je neformalno obavešten da Albanci neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara.

Uoči održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, zakazanog za 16. januar sledeće godine, iz Prištine stižu najave da naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji neće moći da učestvuju u glasanju.

Povodom još jednog pokušaja zabrane, u nizu kršenja ljudskih prava, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da su o najnovijem potezu takozvanog premijera Aljbina Kurtija i odbijanju da omogući sprovođenje referenduma, odmah obavestili i Brisel i sve zemlje Kvinte.

– Uputili smo zvanično pismo na njihove adrese u kojem ističemo da na ovaj način Kurti gazi osnovna ljudska i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji i apelujemo na njih da iskoriste svoj uticaj i diplomatski kapacitet da Priština promeni svoje stanovište o održavanju referenduma.

Godinama su svi izborni procesi uspešno sprovođeni na KiM, uz asistenciju misije OEBS – istakli su u Kancelariji za KiM.

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je neformalno obavešten da Albanci neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara, te da će pokušati da, preko Brisela, ubedi vlasti u Prištini da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju.

On je ovaj potez privremenih institucija naveo kao jedan od brojnih problema koje imamo u južnoj pokrajini i pritisaka na Srbe.

Inače, naši sunarodnici na KiM godinama glasaju po istoj šemi, uz asistenciju međunarodne organizacije OEBS. Pravo glasa ima oko 100.000 birača koji se, prema prvobitnom uputstvu Republičke izborne komisije, izjašnjavaju na oko 140 biračkih mesta.

Međutim, dešavalo se da broj lokacija za izjašnjavanje bude manji, jer se neka i ne otvore zbog procene da je ugrožena bezbednost građana.

Sav potreban materijal za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiju dovozi OEBS, a po završetku glasanja, kutije sa glasačkim listićima se prevoze u Rašku, gde se, uz prisustvo komisije, glasovi broje.

Tako je bilo i na poslednjim parlamentarnim izborima koji su održani u junu prošle godine.

Na referendumu 16. januara, Srbija treba da se izjasni da li je saglasna promeni najvećeg pravnog akta, kojom se uvode novine u način izbora sudija i tužilaca i smanjuje uloga Skupštine u „kadriranju“.

Izvor: Srbijadanas.com