BAKA I UNUČIĆI IZ BLACA NISU SAMI: Armija advokata pristiže u pomoć!

Baku Ljiljanu Dačević (58) iz Suvog Dola, kojoj su u petak nasilno radnice blačkog Centra za socijalni rad htele da oduzmu unučiće Marka (14) i Marijanu (10), braniće čak 55 advokata!

Ova pomoć je stigla od advokatskih kancelarija “Aleksić” iz Novog Sada i Beograda nakon potresenih slika koje su Srbiju digle na noge. Kako su kazali, oni će besplatno da zastupaju interese bake, dečaka i devojčice, a do kraja sedmice znaće se koje će sve krivične prijave podneti i o tome će obavestiti javnost.

Prvo jutro u miru

– Snimak je strašan i dečja prava, kao i prava bake invalida, potpuno su prekršena. Ovo je jedna velika tragedija – kazali su predstavnici kancelarije nakon što su sa Ljiljanom potpisali punomoćje.

Baka je i dalje veoma uznemirena, ali veruje da će mukama doći kraj:

– Ovo je prvo jutro posle dva meseca koje sam dočekala u miru. Ustala sam i osetila nadu zbog svih onih koji nam ovih dana daju podršku i pružaju pomoć. Zahvaljući njima mi smo sigurniji i ovo je prvi ponedeljak da nam na vrata nisu došli iz Centra za socijalni rad.

Dok grli svoje unuke, opisuje dane koji su za njima.

– Budila sam se noću plašeći se dana, jer sam znala da će opet doći. I deca su se plašila. Svaki automobil koji prolazi za njih je bio noćna mora. U jednom momentu mislila sam da zaista nećemo ostati zajedno jer su nas pritisli sa svih strana. Onda nas je bog pogledao, shvatio da samo želimo da ostanemo zajedno i da mi je jedini cilj u životu da tu decu izvedem na pravi put. I Marko je od jutros bolje, mada je još uvek pod velikim pritiskom zbog svega što je proživeo u petak.

Dejan Milošević, koji je snimio pokušaj nasilnog odvođenja dece, kaže da je stalno sa bakom i decom.

– Javnost je reagovala onako kako zaista treba. Snimak nije mogao da se lažira i svi su videli kako se ponašaju radnice u Centru sa direktorkom Petrović na čelu. To je ona plava, koja je vukla i cimala Marka. Naneli su mu povrede, polomili im vrata, Ljiljanu u kolicima gurnuli.

Čvrsta veza
On dodaje da podrška stiže ne samo iz Srbije već iz čitavog regiona.

Ljiljana je ranije ispričala šta je to toliko vezalo mališane za nju.

– Kad mi se snaja razbolela, a sin otišao ko zna gde, godinu i po dana bili su kod snajine majke. Kad je snaja preminula, pozvao me je sin i rekao da idem da uzmem decu jer ih je snajina majka isterala. Uzela sam taksi, a deca su me čekala na ulici. Kapija je bila zaključana. Od tada su kod mene, a to je bilo 2019. Sve ostalo znate. Ova ljubav je bezgranična i deca jednostavno neće da idu.

Traže suspenziju radnica i smenu direktorke
Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja predložilo je da se pokrene disciplinski postupak protiv radnica Centra za socijalni rad u Blacu i da one budu suspendovane, a da vršilac dužnosti direktora te ustanove bude smenjena, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Srbijadanas.com/Foto: Facebook/Printsreen/@nol1161