AMERIČKI OBAVEŠTAJCI UPOZORILI: Srbi spremni da uđu na Kosovo, vojska će munjevito reagovati ako Albanci pređu liniju

Obaveštajni eksperti SAD tvrde da bi albanski napad na Srbe sasvim sigurno doveo do oružanog sukoba koji bi mogao da se proširi na ceo region. Vučić je odlučan da zaštiti Srbe od novog pogroma, u to nema nikakve sumnje, kaže se u izveštaju koji je iz Beograda prosleđen u Stejt department.

Američki obaveštajci izvestili su svoje nadređene u Vašingtonu da je državno rukovodstvo Srbije potpuno odlučno u nameri da oružano zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji!

Ukoliko Albanci pokušaju da nasilno preuzmu kontrolu nad severom, Vojska Srbije će ući na Kosovo i u brzoj akciji zauzeti liniju razgraničenja na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, kaže se u izveštaju koji je preko Ambasade SAD u Beogradu prosleđen u Stejt department.

U poverljivoj analizi navodi se da “zvanični Beograd ne blefira” i da niko ne treba da igra na kartu neodlučnosti predsednika Vučića i njegovih saradnika. Obaveštajci upozoravaju da bi, ako Albanci napadnu Srbe na Kosovu, lako moglo da dođe i do oružanog sukoba koji bi se proširio na čitav region!

– Državno rukovodstvo Srbije i bezbednosne strukture maksimalno su angažovani u pogledu situacije na Kosovu, sa posebnim akcentom na sever. Logistički, organizaciono i na svaki drugi način, Beograd je spreman da odmah reaguje i spreči bilo kakvu eventualnu akciju protiv Srba. Vojska je pripravna, motivisana i spremna na brzu reakciju u slučaju eskalacije nasilja. Bez dileme se može zaključiti da Srbija ne bi bili oslonjena samo na svoje diplomatske kapacitete u svrhu zaštite ljudi i imovine na Kosovu – navodi se, između ostalog, u ovoj analizi, i zaključuje da bi pokret srpske vojske preko administrativne linije bio naređen u najkraćem roku:

Da Srbija zaista nema nameru da samo ćutke posmatra eventualnu albansku agresiju na Srbe na Kosovu, svedoči i poruka koju je posle jučerašnjeg Saveta za nacionalnu bezbednost poslao predsednik Aleksandar Vučić. On je najavio da će Beograd doneti kontramere kao odgovor na najnovije poteze Prištine koji maltene uvlače region u rat.

– Odgovor će biti odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst! Odavno sam upozoravao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje skandalozne albanske platforme ne ostavlja nikakav prostor za kompromisno rešenje. Ta platforma je protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije. Svi oni koji podržavaju Prištinu neka razmisle dobro na koliko smo od katastrofe ukoliko Albanci nastave sa neodgovornim potezima. Sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese, ja vam to garantujem! Nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača – poručio je Vučić i dodao da se Priština u platformi za nastavak dijaloga na dva mesta poziva na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine po kojom jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

– Srbija mora da pokaže svoju odlučnost i sposobnost da odbrani Srbe i njihovo pravo na postojanje na vekovnim prostorima. To više nije nikakva mitologija, nego borba za opstanak koji šiptarski teroristi ugrožavaju – objašnjava Galijašević.

Izvor: Espreso / Foto: Printscreen