AMERI SE OGLASILI: Ponuda za Kosovo na stolu, Srbija na potezu – Albanci, Francuzi i Nemci, ne znaju šta ih je snašlo

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kazao je da je neophodno iskoristiti američku ponudu da se razgovara o Kosovu, jer ta ponuda neće biti dugo na stolu

Drecun je rekao da smatra da je neophodno da Srbija proba da se dogovori sa Amerikancima o tome i da je Trampova administracija otvorila “jedan manevarski prostor za Srbiju da Kosovo može biti drugačije modelirano”.

– Ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, je završena jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država. U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini delova gde Srbi čine kompaktnu celinu kao što je severno Kosovo, kosovsko pomoravlje i Štrpce – rekao je Drecun.

On je kazao da je nezrelo očekivati da će drugi rešavati probleme Srbije i da je neophodno da se Srbija dogovori sa Albancima da ne bi pretrpela najgoru štetu. Drecun je naveo da je Priština “jedva dočekala protivljenje ideji razgraničenja”.

Drecun i dodao da Priština čini sve da se ona ne stavi ponovo na sto. On je kazao da se stiče utisak da EU želi da održi pokroviteljstvo nad dijalogom Beograda i Prištine i da je sastanak u Berlinu išao “paralelnim kolosekom”.

– Administraciji u Briselu se to ne dopada i ona ne želi biti potisnuta u drugi plan – rekao je Drecun i dodao da Pariz i Berlin smatraju da dinamika mora da se prevaziđe i da proces pokrene sa “mrtve tačke”.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen